Utasítások

Uputstva

Annak érdekében, hogy minél jobban fel tudjon készülni a hiperbár oxigénterápiára, amit a mi Speciális kórházunkban fog felvenni, kérjük, hogy figyelmesen olvassa el a következő UTASÍTÁSOKAT:

  1. A több férőhelyes hiperbár kamra lehetővé teszi, hogy több páciens is egyszerre részesüljön a kezelésben. A kamrazsilipnek köszönhetően a terápia során sincsenek elzárva a külvilágtól és megoldható, hogy az emberek bemenjenek vagy kimenjenek, vagy hogy a tárgyakat bejuttassuk vagy kijuttassuk. A kaputelefont és a TV kamerát állandóan bekapcsolva tartjuk, annak érdekében, hogy a Speciális kórház orvosai, az ápolók és a technikusok minden pillanatban tudják, hogy mi történik a kamra belsejében. A páciensekkel minden terápia során jelen van egy szakkísérő.  
  2. A kamrába semmi esetre sem vigyék be a következő tárgyakat: órákat (búvárórák kivételével); minden elemre működő eszközt: mobiltelefonok, pager (távjelző), hallókészülékek, mini playerek, tranzisztorok, játékok (főleg szikrázó játékok), kézi lámpák; bármilyen dohányzó felszerelést: öngyújtó, gyufa, cigaretta, szivar; bármilyen papír tárgyat: újságok, könyvek, lapok, papírzsebkendő, személyi okmányok, papírpénz;  íróeszközöket: töltőtoll, golyóstoll; bármilyen fatárgyat; bármilyen műanyag tárgyat; bármilyen zárt palackot; egyéb műszálas vagy gyapjú ruhadarabokat. Kiegészítő biztonsági óvintézkedésként azt tanácsoljuk Önnek, hogy minden személyes tárgyat, amire nincs szüksége, hagyjon a kamrán kívül.
  3. Pamutruha viselését tanácsoljuk. Ha megoldható, kerülje a műszálas anyagokat. Az öltözéke legyen tiszta és mindenképpen zsírfolt és parfümmaradék mentes.  A kezelés előtt, a test bármely részén, de főleg a kezén, arcán, fején és nyakán, ne használja a következőket: bármilyen sminkfélét (kivéve a tartós sminket), testápolókat, test és haj sprayeket, parfümöket, alkohol vagy párolgó illóolaj alapú dezodorokat; olaj alapú anyagokat: glicerin, vazelin, kozmetikai krémek. A bőre, haja, szájürege és a körmei legyenek tiszták.

Miközben a nyomás a kamra belsejében növekszik, azt fogja érezni, hogy a fülei bedugultak. Annak érdekében, hogy megszabaduljon ettől az érzéstől, erősen szorítsa meg az orrát, tartsa csukva a száját és erőteljesen fújjon bele az orrába. Próbálkozzon ezzel egész addig, amíg a fülei nem alkalmazkodnak és a nyomás a füleiben nem egyenlítődik ki. Ha ez nem sikerül Önnek, értesítse erről a jelenlévő szakkísérőt és a nyomásnövelést megszakítjuk. Figyelmesen hallgassa és kövesse a szakkísérő utasításait. A nyomásnövelés alatt a hőmérséklet a kamrában néhány fokkal növekszik.  Amikor elérjük a kívánt nyomást, a hőmérséklet stabilizálódni fog.  Az oxigénmaszkot a kísérő fogja felhelyezni az Ön arcára. A hiperbár oxigénterápia hatékonysága az Ön légzésritmusától is függ. Koncentráljon erre és törekedjen normálisan, spontán és megerőltetés nélkül lélegezni. Ne beszélgessen a többi pácienssel. Amikor az operációs munkatárs értesíti Önt, hogy az Ön HBO kezelése befejeződött,  a szakkísérő majd leveszi a maszkot az arcáról. A nyomáscsökkenést a kamra hőmérsékletcsökkenése kíséri és megtörténhet, hogy beködösödik a kamra. Ez csupán kondenzáció és mint olyan, teljesen normális jelenség, amikor a nedvességtartalom a kamrában megnövekedett.

A gyorsabb felépülés lélegzete

Egyeztessen nálunk időpontot és látogasson meg minket a Szabadkai Közkórház keretein belül!

Vegye fel velünk a kapcsolatot